Teachable Machine

Mi ebben az IKT? (kulcsszavak)

#Teachable Machine, #AI, #MI

A Teachable Machine nem új eszköz, már évek óta elérhető. Ma egy mesterséges intelligencia képzés kapcsán került a látóterembe és kísérleteztem vele egy kicsit.

A programot 5-5 kép alapján megtanítottam arra, hogy milyen formájú egy (V keresztmetszetű) folyóvölgy és milyen egy (U vagy parabola keresztmetszetű) gleccservölgy. A programot ezen a linken lehet elérni és kipróbálni.

A megnyíló oldalon a jobb oldali blokkban (Preview this model live) a “webcam”-et át kell állítani “file”-ra és feltölteni egy tetszőleges képet egy völgyről. Ha jellegzetes völgyalakot mutatunk a programnak, akkor jó eséllyel helyesen fogja beazonosítani (az “output” részben), de ha nehezebb feladat elé állítjuk, akkor lehet hogy hibázik. Tanulságos az is, hogy a betanítás alapját képező képek közül sem mindegyiket határozza meg 100%-os biztonsággal, sőt, az egyiket a 10-ből tévesen a másik típusba sorolja.

A kísérletnek valójában nem az a fő eredménye, hogy ezt az eszközt ebben a formában tudom használni az oktatásban, inkább arra volt jó eljátszani vele, hogy elgondolkozzam a mesterséges intelligencia működéséről.

Járulékos tapasztalatként – MI-nek feltett kérdés alapján – megtudtam, hogy milyen eljárással tudom internetes keresés képtalálatait tömegesen letölteni (beépülő modullal).

Ha kipróbálta, kérem kattintson egy eredményt.

A szavazás eredményei – ha lesznek – itt tekinthetők meg.

Hozzászólás