Egyiptom

Mi ebben az IKT? (kulcsszavak)

órai okostelefon használat, órai internet használat, Socrative, QR kód, online térképhasználat

Az óra menete, munkaforma, feladatok

Ezt az óratervet az OFI-s 7-es könyv Egyiptom leckéjéhez készítettem.

Az óra elején 10 perc Socrative teszt Afrika mezőgazdaságából.

Ezután az osztályt párokra osztottam TeamUp-pal. (Ha páratlanul vannak, akkor aki egyedül marad választhat, hogy egyedül marad, vagy csatlakozik egy párhoz. Most is így volt.)

15 percig a munkafüzet 56-59/1, 2, 4, 5-ös feladatait készítették párban, tankönyv és atlasz használatával. A feladatokat megoszthatták egymás között. A számításos példákkal néha gond szokott lenni, ezért azt a javaslatot kapták, hogy ha elakadtak, menjenek tovább, óra végén megbeszéljük. Előre megmondtam, hogy 15 perc után árulom el, melyik feladatból lehet megtudni a wifi jelszót. A jelszó most az 5. feladat megoldása volt, 9 számjegy a megoldás sorrendjében. (Ilyen feladatoknál megegyezünk előre, hogy a saját netet nem használhatják. Amikor jönnek a következő feladatért, meg is szoktam kérdezni, hogy mi is a helyes megoldása a jelszót tartalmazó feladatnak.) Azt, hogy melyik feladatból és hogyan lehet megtudni wifi jelszót, a 15 perc leteltével felírtam a táblára.

Az internet kapcsolat birtokában a következő feladatot QR kódba kódolva kapták. 

egyiptom

Erre a feladatra 10 perc volt. Ilyenkor általában verseny szokott lenni ötösért, de most csak játékos feladatként kapták meg, mert fel kellett fedezniük a programot, hogyan működik, milyen formátumban és hová kell beírni a koordinátákat, zumolás stb.

Tapasztalat

Az osztály számára új program (Google Maps) használata kicsit nehezen indult, bár mint kiderült többeknek azért, mert nem olvasták el ami a QR kódban le volt írva a koordináták használatáról. Amikor erre felhívtam az elakadók figyelmét, mindjárt jobban ment.

Az óra végén a kis csúszás miatt nem maradt idő ellenőrzésre, ezért a következő óra elején megnéztük együtt, hogy hogyan kell a koordinátákat beírni a Google Maps-be és a feladat megoldásit is. Megbeszéltük az is, hogy a program honnét “tudja”, hogy melyik a szélességi és melyik a hosszúsági koordináta, illetve hogy mitől függ, hogy a szélességet északnak vagy délnek, a hosszúságot keletnek vagy nyugatnak értelmezi.

A többi feladat megoldásának megbeszélése is a következő óra elejére maradt.

Még mindig nem tudom elég pontosan megadni a wifi jelszó kinyerését a feladatból. Nem mint ha gond lenne, inkább csak kötözködnek, (már kezdik megszokni, hogy hogyan gondolom), de a számok sorrendjére azért rá kell kérdezniük, pedig mindig nagyság szerint szoktam. És ha ezt is felírom, akkor jön, hogy nagyobbtól a kisebb felé …?

Alkalmazások, programok

Socrative
TeamUp
QRcodemonkey
Google Maps

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s